Καθορισμός ηλεκτρονικής διαδικασίας για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ
Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γνωστοποιείται η ηλεκτρονική διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας από τον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να καταστούν γνωστοί οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες μητέρες.
Από 06/12/2021 τίθεται σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία της νέας διαδικασίας χορήγησης επιδόματος μητρότητας τόσο για τις ασφαλισμένες γυναίκες του e-ΕΦΚΑ όσο και για τους εργοδότες ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και του εκσυγχρονισμού της χειρόγραφης διαδικασίας υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης της Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού.
Δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) και του ειδικού επιδόματος μητρότητας.
Στο πλαίσιο αυτής της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας σε πρώτη φάση, εντάσσονται – οι εργαζόμενες υπαγόμενες στην ασφάλιση:
– του πρώην Κλάδου Ασθένειας του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ και του τ. Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων (τ. ΤΑΞΥ) που παρέχουν εξαρτημένη εργασία
– του πρώην Κλάδου Υγείας του Ο.Α.Ε.Ε.
– του πρώην Κλάδου Υγείας του Ο.Γ.Α.
– του πρώην Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Α – Τομέας Υγείας Μηχανικών & Εργοληπτών Δημ. Έργων (ΕΤΑΑ -Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.), Τομέας Υγείας Υγειονομικών (ΕΤΑΑ –Τ.Σ.Α.Υ.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Αθηνών (ΕΤΑΑ -Τ.Υ.Δ.Α.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών (ΕΤΑΑ -Τ.Υ.Δ.Ε.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Πειραιά (ΕΤΑΑ -Τ.Υ.Δ.Π.), Τομέας Υγείας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (ΕΤΑΑ-Τ.Υ.Δ.Θ.), Τομέας Υγείας Συμβολαιογράφων (ΕΤΑΑ – Τ.Υ.Σ.)
– του πρώην Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.
Για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος μητρότητας στις περιπτώσεις απαλλαγής από την εργασία, υποβάλλεται διαζευκτικά:
α) Βεβαίωση ιατρού εργασίας, με την οποία να βεβαιώνεται ότι λόγω των συνθηκών ασφάλειας παραμονής στην εργασία η εγκυμονούσα διατρέχει κίνδυνο για την υγεία της ίδιας και του εμβρύου και πρέπει να απέχει από την εργασία.
β) Βεβαίωση παιδιάτρου πιστοποιημένου στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, από την οποία να προκύπτει ότι η εργαζόμενη ασφαλισμένη του e-Ε.Φ.Κ.Α. γαλουχεί.
γ) Βεβαίωση του εργοδότη για την εκτίμηση του κινδύνου κατά το άρθρο 3 του π.δ. 176/1997, από την οποία να προκύπτουν οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι και υπεύθυνη δήλωσή του ότι η αλλαγή θέσης εργασίας είναι τεχνικά και αντικειμενικά αδύνατη.
Η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται κατόπιν ελέγχου της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής που απαρτίζεται από υπαλλήλους του e-Ε.Φ.Κ.Α. και από έναν ιατρό παθολόγο ή μαιευτήρα γυναικολόγο.
Η ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα μητρότητας υποβάλλεται από τις ασφαλισμένες των ενταχθέντων στον e-Ε.Φ.Κ.Α. φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, οι οποίες υπάγονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για παροχές σε χρήμα και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια. Ο έλεγχος της νομιμότητας της διαμονής των υπηκόων τρίτων χωρών και των Ευρωπαίων Πολιτών στην Ελλάδα διενεργείται με τη λήψη στοιχείων, τα οποία δύνανται να αντληθούν μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 47 του ν. 4623/2019 και το άρθρο 84 του ν. 4727/2020, από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις με βάσεις δεδομένων άλλων δημοσίων αρχών, όπως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι εργαζόμενες μισθωτές ασφαλισμένες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία και υπάγονται στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. δύνανται να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας) με την έναρξη της κυοφορίας τους, σύμφωνα με την πιθανή ημερομηνία τοκετού και για το επίδομα μητρότητας (λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου. Το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας) δύναται να προκαταβληθεί. Οι αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες του e-Ε.Φ.Κ.Α. υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου.
Το αίτημα για χορήγηση του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας υποβάλλεται από την ασφαλισμένη έως οκτώ (8) μήνες από την ημερομηνία του τοκετού. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησης παραπέμπεται ενώπιον του αρμόδιου οργάνου σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 52 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.
Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη από αυτή που είχε αρχικά πιθανολογηθεί και η καθυστέρηση είναι πέραν των δέκα (10) ημερών, απαιτείται και η γνωμάτευση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (Α’ Υ.Ε. ή Β’ Υ.Ε.).
Για τη χορήγηση των επιδομάτων μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) και του ειδικού επιδόματος μητρότητας του άρθρου 11 του π.δ. 176/1997, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από την παρ. 4 του άρθρου 2 του π.δ. 41/2003, ο εργοδότης καταχωρεί ηλεκτρονικά στην υπηρεσία την προβλεπόμενη βεβαίωση, στην οποία αναγράφεται υποχρεωτικά το χρονικό διάστημα αποχής της ασφαλισμένης από την εργασία της.
Συνοδευτικά αρχεία: